Bezoek aan UNFCCC ADP 2.8 in Geneve

Wij bezochten de UNFCCC ADP 2.8 van 8 t/m 13 februari 2015. De deelnemers komen van alle continenten, uit allerlei landen. Daarom worden de ADP vergaderingen verspreidt over de wereld gehouden. Voor de gelegenheid werd de UNFCCC ADP 2.8 gehouden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève (UNOG), Zwitserland.

De gemeente van Genève trakteert haar bezoekers op gratis openbaar vervoer. Dat is een aardig gevoel: je bent welkom. In de ontvangsthal van het vliegveld staat een automaat om je gratis kaartje te verkrijgen. Daarna krijg je van het hotel een pasje voor gratis reizen. Ons hotel lag tussen het Palais des Nations gebouw, waar de UN is gehuisvest en het vliegveld in. Een bus/tramrit van 20 minuten bracht ons bij de UNOG.

De UNOG locatie ziet er totaal anders uit dan het UN hoofdkwartier in New York City. Waar in New York een immense rechthoekige wolkenkrabber staat, ligt er aan het meer van Genève, een lommerrijk, heuvelachtig landgoed. Daarop staat een conferentieoord bestaande uit verschillende 20e eeuwse paleizen, landhuizen en modernere gebouwen. Naast de kantoren van de Verenigde Naties hebben ook vele UN-organisaties en -fondsen hun hoofdkwartier in Genève: UNCTAD, UNOCHA, UNECE, UNHCHR, UNHCR, WHO, UNAIDS, om er maar een paar te noemen. Daarnaast houden vele UN-organisaties kantoor in Genève. En al die organisaties houden op gezette tijden vergaderingen. Dat resulteert in 4 enorme conferentiezalen. Naast natuurlijk talloze ‘kleinere’ zalen.

Het juiste gebouw en de juiste vergaderzaal vinden was dus al een klus op zich. Gelukkig zijn de mensen die bij de UN werken vriendelijk, die gewend zijn om dolende bezoekers de juiste weg te wijzen; Building E of the Palais complex, meeting room XVII.

De vergaderingen zijn technisch van aard. Dat kan ook niet anders. Het mandaat van de ADP is om een juridisch instrument met rechtskracht te ontwikkelen dat van toepassing is op alle landen. Ga maar aanstaan. Dat is geen sinecure met een zaal waar vertegenwoordigers (ambtenaren) zitten van honderden landen. De methode die de UNFCCC hanteert om tot een tekst te komen is interessant. De co-chairs (voorzitters) hebben hierin een heel belangrijke functie. Feitelijk stellen zij de teksten op n.a.v. voor-overleggen in kleinere comités. Op deze teksten kunnen de vertegenwoordigers van de diverse landen reageren. Dat zijn meestal aanvullingen met specifieke wensen die voortkomen uit hun landsituatie.

Naast deze vergadering waren er besloten overleggen van landen-groepen; League of Arab States, Coalition for Rainforest Nations, African Group, etc. Die hebben wij dus niet kunnen bijwonen, hoewel we het geprobeerd hebben, maar helaas vriendelijk werden verzocht de zaal te verlaten.

Tevens waren er overleggen over een tweede mandaat die de ADP heeft gekregen, n.l. het ontwikkelen van een werkplan om de ambitie-kloof m.b.t. reductie-inspanningen te sluiten. De ambitie-kloof is het verschil tussen dat wat wordt beloofd en dat wat wordt gedaan door de landen. Kortom het waarborgen van de hoogst mogelijke reductie-inspanningen door de landen.

Wij hebben inspirerende gesprekken gevoerd met alle verschillende groepen die aanwezig waren in Genève. Van vertegenwoordigers van de Nederlandse, de Turkse en de Sudanese overheid, tot leden van de z.g. Civil Society.

In de gangen van UNOG stuit je soms ook op indrukwekkende verrassingen die je onverwachts een besef geven over het werk van de UN. Wij noemen er twee, die heel verschillende aspecten van de UN duidelijk maken.

We liepen in de gangen en zagen opeens een vitrine met brokstukken, ornamenten en artefacten van de Urakami Catholic Cathedral. Deze kathedraal lag dichtbij het epicentrum van de atoombom explosie in Nagasaki, Japan. Dan heb je tijd nodig om het besef te verwerken dat er op minder dan een meter van je vandaag een stuk steen ligt dat van die plek, uit die tijd komt. Dan sta je stil in de tijd. Val je stil in de ruimte.

Aan een van de buitenkanten van de grote ronde conferentiezalen hing een grote vage grafische afbeelding van de UN vlag. Hier en daar hangen kleine stukjes van een echte vlag die precies passen op de afbeelding. Door de vaagheid valt het geheel niet zo op. De afzetpaaltjes met het rode afscheidingskoord en de grote bos bloemen die ervoor ligt trekken eigenlijk meer de aandacht. Daarom blijf je eigenlijk staan. En lees je het bord in de rechter onderhoek: “Overblijfselen van de vlag van het Verenigde Naties kantoor in Algiers, na de bomaanslag van 11 augustus 2007.”

En lees je de plaquette die ernaast hangt:
“Ter nagedachtenis van onze zeventien collega’s, die hun leven verloren tijdens de bomaanslag op het kantoor van de Verenigde Naties in Algiers op 11 augustus 2007 ….”
Daaronder volgt een lijst met 17 namen.
De ingelijste stukjes gescheurd dundoek van de UN vlag laten de gevolgen zien van een immense explosie. En dienen als symbool van het offer dat de overledenen brachten. En zijn hopelijk ook een symbool van hoop voor de miljoenen mensen op de wereld die het goede willen doen en het goede willen behouden.

P.S.:
Tijdens de afsluitende plenaire ADP 2.8 vergadering op 13 februari 2015 is de onderhandelingstekst aangenomen, die de basis vormt van de onderhandelingen over een protocol op de COP-21 te Parijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *