Verslag van de Samenkomst voor Vrede

Kulturhus te Beek (GLD), 9 Augustus 2015.

“I will write Peace on Your Wings and  you will fly all over the world”
Sadako Sasaki en duizend papieren kraanvogels.


Tijdens een bijzondere samenkomst hebben ca. 55 mensen stilgestaan voor Vrede, in henzelf en in de wereld. Op dezelfde dag werd er ook in Nagasaki, Japan, voor Vrede gebeden. Daar viel 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de twee atoombommen.

Een belangrijke en inspirerende spreker was Dhr. W. Buchel van Steenbergen; voormalig krijgsgevangene in Nederlands Oost–Indië. Hij overleefde de atoombom op Nagasaki.

Ondanks zijn hoge leeftijd van 95 jaar, was hij bereid om zijn persoonlijke ervaringen te delen. Het is zijn missie om de mensheid op de hoogte te brengen van dit verschrikkelijke vernietigingswapen. Deze krachtige boodschap heeft hij die middag met ons en de wereld gedeeld, tijdens zijn zeer indrukwekkende lezing.

Klik hier voor de lezing van Dhr. W. Buchel van Steenbergen

Dhr. W. Buchel van Steenbergen is een moedig man die onder extreme omstandigheden zijn waardigheid, liefde en medemenselijkheid heeft kunnen bewaren. Ondanks dat hij meer dan 3 jaar krijgsgevangene is geweest onder het juk van het Japanse Regime. Met zijn verhaal waarschuwde hij voor het gebruik van dit verschrikkelijk wapen en inspireerde de aanwezigen om  naar echte oplossingen te zoeken.


Ook de schrijfster mevrouw E. van Loo hield een lezing. Zij is de  auteur van ‘Memoirs: Paul Couvret’. Zij heeft Paul Couvret nog een paar jaar voor zijn dood persoonlijk goed gekend en vertelde vol passie over zijn leven. Zijn levend voorbeeld inspireerde haar tot het schrijven van dit boek. Over hem en dit boek hield zij een lezing.

Klik hier voor een verslag van de lezing  van Mw. Edith van Loo

De mondelinge geschiedschrijfster Edith van Loo is geboren in Nederland en kwam naar Australië in 2010 zij interviewde Nederlands Australische militairen en vrouwen in Australië voor het Nederlandse veteranen instituut en de Nationale bibliotheek van Australië. Edith gelooft dat het belangrijk is de complete levensverhalen van deze veteranen te delen. ”Deze verhalen zijn opgenomen niet om de oorlog te verheerlijken maar om de militaire geschiedenis te humaniseren. Welke dikwijls gaat over feiten en figuren en niet over emoties of dagelijkse routine”.


De derde inspirerende spreker was  mevrouw Selma van Oostwaard, die zich met hart en ziel inzet voor vrede. Haar organisatie heet PAX en zij is campagne-medewerkster Security en Disarmament. Vol trots en enthousiasme vertelde zij  over de resultaten die wereldwijd geboekt zijn om de kernwapens de wereld uit te krijgen. En over de rol van PAX in Nederland. Voor de anti-kernwapen-handtekeningen-actie kreeg zij de medewerking van velen. En niet onbelangrijk; ook van  een aanzienlijk aantal bekende Nederlanders. Op 30 augustus 2015 werden namens vredesorganisatie PAX 45.608 handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. De handtekeningen zaten in een dummy-kernbom die PAX het Kamergebouw binnenloodste. De oproep was duidelijk: verbied kernwapens! Door deze handtekeningen-actie komt er binnenkort een debat over het verbod op kernwapens. Voor meer informatie www.Paxvoorvrede.nl.


In het Kulturhus waren ook twee exposities te zien: “De atoombom en de mensheid” en “Tekenen van Hoop”,  samengesteld door “Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek”.
De tentoonstelling ”De atoombom en de mensheid” behoort tot de collectie van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Delft en wil vooral een waarschuwing zijn. Met indringende beelden werden de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki getoond.
De Werkgroep Vredesinitiatieven wilde na 70 jaar behalve waarschuwen en gedenken ook vooral tekenen van hoop laten zien. Daartoe hadden ze de interactieve tentoonstelling ”Tekenen van Hoop” samengesteld. Vredesinitiatieven van na 1945 werden als tekenen van hoop geëxposeerd:
>> De demonstraties tegen de kruisraketten van 1981 in Amsterdam. Dit was de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden met 550.000 deelnemers. Later werd die gevolgd door een demonstratie in Den Haag;
>> De initiatieven van vredesbeweging PAX.  Samen met  burgers en partners werkt zij aan veiligheid in conflictgebieden in de wereld. PAX is verbonden met 6 kerkorganisaties;
>> Het kraanvogel project van Sadako Sasaki. Zij was twee jaar oud toen de atoombom op 6 augustus op Hiroshima viel. Tot haar elfde groeide ze gezond op. Maar toen openbaarde zich de leukemie, de “atoombomziekte”. Tijdens haar ziekbed vouwde zij, naar de Japanse legende van de kraanvogel, meer dan duizend papieren kraanvogels om een gezond lichaam terug te wensen. Haar kraanvogels gaf zij een missie mee : ”ik schrijf vrede op jouw vleugels en jij vliegt over de hele wereld”. Op haar twaalfde overleed ze. In het Vredespark in Hiroshima  staat een standbeeld van Sadako Sasaki met een grote gouden kraanvogel in haar handen boven haar hoofd. Ook nu nog vouwen kinderen en volwassenen kraanvogels als teken van vrede. Natuurlijk gebeurde dat ook op deze dag.


In deze soms wel wat zware sfeer werd gelukkig ook gezorgd voor de nodige verlichting. Zoals het schitterende vioolconcert van twee kleine meisjes. Zij werden begeleid door de pianomuziek van hun moeder. Deze lichte toon raakte meerdere mensen. Tranen van ontroering rolden over hun wangen.
Er was ook een Japanse kalligrafie demonstratie door een Japanse  kalligrafie kunstenares.
De uitstekende organisatie was in handen van de Werkgroep Samenkomst voor Vrede, 9 augustus 2015 (contactpersoon Yoko Huijs: Yoko@heartware.nl), ondersteund door Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (www.s-o-o.nl).
De samenkomst werd mede mogelijk gemaakt door Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek en Kulturhus Beek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *